Barmský VJ - 14.10. 2009

17. 10. 2009 16:45
Rubrika: proběhlo

Zatímco v říjnových ulicích Brna se už při prvním promítání filmového klubu při VKH listopadově počasilo, "Listopad" v ulicích BARMY ovládané vojenskou juntou dosud nenastal. A to ani během "šafránové revoluce" v září 2007, o které přinesli obrazové svědectví odvážní reportéři z Demokratického hlasu Barmy.

 


O situaci v Barmě jsem se dozvěděl před několika lety, když jsem v sousední vesnici na faře u bratrů evangelíků vyslechl cestovatelskou přednášku o nádherné zemi, ve které cosi není v pořádku. Tehdy jsem to nejspíš tak nevnímal, dnes ale vím, že se jedná o zemi s jedním z nejrepresivnějších režimů současného světa. Mezitím totiž proběhla událost, díky níž (a především díky tamním statečným kameramanům) ví široká světová veřejnost o nesvobodě v tomto velkém státě (43 miliónů obyvatel,  rozlohou větší než Ukrajina) jihovýchodní Asie. Mluvím o "šafránové revoluci". Nebude ovšem od věci povědět si trochu souvislostí.

Bývalá britská kolonie, parlamentní demokracie, etnické problémy, neochota centrální vlády, občanská válka, vojenský převrat v roce 1962. Tak lze v několika slovech naznačit, jakým způsobem se z bohaté země stal jeden z nejzaostalejších a především nejnesvobodnějích států.

Statisícové demonstrace přišli už v roce 1988 - tehdy bylo zabito přes 3000 lidí a generála Nei Wina vystřídala stejně represivní vojenská junta. Ta neuznala výsledky voleb z roku 1990, ve kterých zvítězila opozice vedená disidentkou Aun Schan Su Ťij (vězněnou držitelkou Nobelovy ceny míru) a nesvoboda v Barmě trvá dodnes.

Nic se nezměnilo ani po mediálně známé "šafránové revoluci", při které pod vedením buddhidstických mnichů znovu pokojně demonstrovaly statisíce a znovu byly brutálně potlačeny. Prostřednictvím snímku Barmský VJ jsme se dostali přímo do oněch zářijových dní - prožívali naději shromaždujících se lidí volajících po smíření a svobodě; strach kameramanů, kterým se přes omezení internetu podařilo dostat ze země záběry, které obletěly svět; frustraci poté, co se bylo nutno po svobodném nadechnutí opět a lépe skrýt....

Je toho mnoho. Pokud se mně podařilo něco z dojmů předat, možná Vás budou zajímat odpovědi na podobné otázky:

Co se dělo s Barmánci, kteří byli zatčeni během šafránové revoluce?

Jaká je současná politická situace v Barmě? Je naděje na změnu?

Kdo je to Aun Schan Su Ťij?

Jaká je role barmské buddhistické obce?

Jak řeší situaci mezinárodní společenství? Jakou roli hrají ekonomické zájmy?

Všechny tyto otázky najdete stručně zodpovězené v odkazovaném materiálu, který obsahuje též odkazy na další informace. Zpracovali jej lidé z organizace Člověk v tísni, o.p.s., která zaštiťuje (skrze brněnské BiGy) i námi využívaný projekt filmových klubů Jednoho světa a díky které proběhlo i první promítání Filmového klubu při VKH. Na stránku s informacemi o možnosti uspořádat toto promítání mě odkázala Lenka Češková.

Já bych Vás zase chtěl odkázat na společenství Filmového klubu při VKH Brno - přidejte se do něj a ovlivněte budoucí podobu filmového klubu. Také tím vyjádříte, že nepříliš početné publikum na prvním promítání bylo dáno špatnou propagací a nikoli nezájmem o filmy s tématikou lidských práv, nakolik na tuto můžeme nahlížet různě, jak jsem poukázal v úvodním infu k našemu filmovému klubu.

Příští promítání je naplánováno na středu 4. listopadu (od 20,30 na SC). Chtěli bychom se věnovat Listopadu či něčím z útrob komunistické totality. Přidáte-li se do výše odkazovaného společenství, můžeme podrobnosti společně řešit v diskuzi tohoto.

Zobrazeno 1271×

Komentáře

majkiii

Tenhle fokument jsem viděla v rámci festivalu Jeden svět a určitě doporučuju... <br />
<br />
Dík za článek!

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Nuvio