Úvodní info FK při VKH Brno

Ve středu 14.10. 2009 zahajuje svou činnost Filmový klub při Vysokoškolském katolickém hnutí Brno. On je to svým způsobem také Filmový klub Jednoho světa pod hlavičkou Biskupského gymnázia Brno. První z promítaných filmů je Barmský VJ. To už cosi konkrétnějšího o podobě této aktivity naznačuje.

 


Jeden svět za to může

Jeden svět je známý festival dokumentárních filmů zabývajících se tématikou lidských práv. Od roku 1998 probíhá každoročně ve dvou desítkách měst České republiky. I na signálech se vždy na jaře oživí nějaká ta diskuze účastníků festivalu, občas někdo napíše do blogu.

Filmové kluby Jednoho světa vznikají na středních školách díky iniciativě obecně prospěšné společnosti při České televizi Člověk v tísni, která je pořadatelem festivalu Jeden svět.

Existují vyjednaná práva pro sbírku asi dvou stovek filmů, které jsou dostupné pro bezplatné zapůjčení filmovými kluby.

Historie FKJS při BiGy Brno

BiGystický extrateritoriální filmový klub působí od roku 2007 v dalekém městě Olešnici, což je takové centrum severozápadní periferie Jihomoravského kraje. Díky podobě pravidel a ochotě bývalé koordinátorky Diany Olčákové mohl vzniknout tento nestandardní středoškolský filmový klub Jednoho světa. Můžete mrknout na naše stránky, čímž zjistíte, co už u nás běželo. Jsou tam nějaké zprávy z projekcí. To, že ty filmy někteří olešničtí (Hans, Favoj, Makula, Vojtanovotny) viděli, znamená, že k nim můžou říct víc...

Zpátky do Brna

Zatímco autor článku vyletěl z BiGy (myšleno, coby ptáče z hnízda), filmový klub běží dál. Oficiálně ho vede Hans a doufám, že už hledá nástupce.

Od podzimního semestru akademického roku 2009/2010 má zvlaštní účast na filmovém klubu též Vysokoškolské katolické hnutí Brno. Zkrátka promítání budou bývat ve středu večer na SC (Kozí 8). Jak často a v jaké podobě závisí na Vás - možných účastnících. Pokud Vás věc zaujala, přidejte se do společenství Filmového klubu při VKH Brno.

Lidská práva, práva člověka a proč vůbec dělat filmový klub

Možná se ptáte, proč zrovna lidská práva a proč pod hlavičkou křesťanských subjektů. Nejen v souvislosti s poslední sociální encyklikou Caritas in veritate se v katolické církvi dostává do popředí téma sociálního učení cíkve. Narozdíl od světského humanismu se myslím díváme na věc (třebas podobně) z jiného úhlu. "Všechny lidské bytosti jsou stvořeny k obrazu a podobě Boha, mají stejnou přirozenost, která je pojí a volá po všeobecném respektu." Takto připomínal základ "lidských práv" Benedikt XVI. během patnáctého plenárního zasedání Papežské akademie sociálních věd na téma: „Katolická sociální nauka a lidská práva."

Problémem "lidských práv" - tak jak o nich pojednává (nevěřící) většina "aktivistů" - je východisko, které člověku přisuzuje místo Boha. Potom dochází k tomu, že jsou obhajována "práva", která jako křesťané lidem nepřisuzujeme (právo na interupci, postavení svazku homosexuálů na úroveň manželství).

Pouze jsem naznačil cosi, co patrně vyvěrá z postoje ke světu, který je jistě i v nás do jisté míry zakotven (protože převažující představa o postavení člověka je už od renesance jiná, než ta která Bohu neupírá jeho "místo"). Máme-li si to v hlavě srovnat - postoj k problematice lidských práv - musíme o tom přemýšlet. Není lepšího motivu k přemýšlení než podněty z osobního setkávání lidí. Proto filmový klub, proto témata, kterým se přiblížíme i díky filmům Jednoho světa.

Jste zváni k diskuzi a účasti!

 

Zobrazeno 1305×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Nuvio