O Listopadu

7. 11. 2009 17:21
Rubrika: proběhlo

Jak to vlastně tenkrát bylo? Troufalá otázka, chceme-li se podívat do roku, od kterého nás letos dělí dvacet let. Jisté je, že cosi se změnilo a současnost to (patrně právem) bouřlivě oslavuje. Avšak jaké byly mechanismy, kdo a jak v těch pohnutých dnech jednal? Cosi snad odkryl snímek Tenkrát plný překvapivých výpovědí hráčů různých týmů.


Imupls, který přínáší on-line dostupný dokument pro nás pyšně uvědoměle hledící do roku 1989, je výrazný. Přeci jen by nebylo od věci trochu si udělat pořádek v tom, kdo byl kdo a jaký že vlastně byl časový sled oněch listopadových události, co jim předcházelo a co následovalo.

Bylo by pěkné v následujících sedmnácti větách shrnout vše podstatné, ale nutně by se cosi ztratilo. A proto mně nezbývá než motivovat Vás k napínavému večeru (minimálně jednomu) strávenému, nad materiály, kterých je na webu dostatek. Např. můžete propátrat stránky věnované událostem roku 1989 zpracované lidmi z Ústavu pro studium totalitních režimů, na kterých najdete kromě stručné chronologie autentické audio-video záznamy i mnohé oskenované originály z Archivu bezpečnostních složek. Pro uvedení do děje jistě poslouží některé z méně či více podrobných přiblížení od Wikipedie přes web Demokratická revoluce Ústavu doudobých dějin AV ČR k dramatickému líčení na serveru totalita.cz. Materiálů je mnoho, nezbývá než doufat v dostatek kritického myšlení a odkazy někoho, kdo se moderními dějinami zabývá (nechť se objeví v komentářích).

Nyní bych mohl skončit případně dodat pár osobních názorů na problematiku, jak ji v její poněkud méně "naivní" variantě přibližuje dokument Roberta Sedláčka. Nicméně raději zmíním dva současné projekty, které naopak u příležitosti letošního výročí určitými pěknými odstíny studentské naivity dýchají.

Nevím, jestli jste slyšeli o iniciativě Inventura demokracie. Možná ani ne. Srovnám-li počet podpisů u některých kontroverzních dopisů překvapivě rozhýbávajících katolický svět s počtem signatářů studentské výzvy žádající nápravu ve věcech lobbingu, obsazování mediálních rad, tzv. legislativních přílepků a omezení poslanecké imunity. Třeba vás tolik nezaujala jednotlivá témata, nicméně snaha takto aktivně vystoupit za studenty v oblasti věcí veřejných mně příjde krásná a překvapivě ojedinělá. Srozumitelné Studentské prohlášení Inventura demokracie 2009 vám dost možná bude sympatické, stejně jako celé stránky iniciativy, na kterých můžete najít mnohou inspiraci a povzbuzení. Slova o nekonkrétní a zkratkovité reflexi minulého režimu, úpadku vysokoškolského vzdělání, při kterém učitel rezignuje na formaci a výchovu ke kritickému myšlení, nevábném pohledu na "fungování" naší demokracie ze zahraničí, lhostejnosti lidí k společenským celkům, anketu mezi známými osobnostmi ptající se po nedostatcích dvacetileté demokracie, repotáže z návštěv sněmovny... V následujích dnech přirozeně budou publikovány výsledky, v Praze proběhne série besed, v Brně lampionový průvod.

Představením druhého projektu si dovolím být poněkud osobnější. V Olešnici na periferii Jihomoravského kraje se odehrává aktivita mikroregionálního významu. Vzhledem k tomu, že by mě zajímalo, co podobného se děje jinde, podám krátké info o této naší iniciativě, která dostala jméno Identita 20. "Vznikla mezi mladými lidmi olešnické farnosti v touze vytvořit něco jedinečného a hodnotného, co nám zároveň pomůže hlouběji se identifikovat s místem a způsobem našeho života. Jako křesťané jsme po serii inspirací zvolili vytvoření křížové cesty tvořené jednoduchými dřevěnými kříži vztyčenými na hranicích olešnické farnosti, které se přibližně kryjí s hranicemi mikroregionu. Chceme u příležitosti dvaceti let svobody rozvinout to, co z křesťanství bezprostředně vychází, totiž zodpovědnost za naše okolí uplatňovanou skrze živou občanskou společnost. Proto jsme symbolicky ke každému objektu vznikající křížové cesty hledali skrze anketu mezi místními témata, která je trápí. Jedná se o bolesti, o kterých by se pro jejich uzdravení nemělo mlčet. Náš projekt byl podpořen v rámci programu Make a Connection Nadace rozvoje občanské společnosti a společnosti NOKIA. Během slavnostního nedělního setkání 15. listopadu se pokusíme skrze neobvyklou obrazovou prezentaci s komentářem spojit představení křížové cesty a výsledky ankety. Oficiálně též spustíme komunitní web mikroregionu, který by mohl pomoci k efektivnějšímu řešení či přijetí problémů místa, ve kterém žijeme."

Kam až se dá dojít, když člověk nestíhá a chce krátce okomentovat promítání snímku Tenkrát, které proběhlo 4.listopadu na SC v rámci Filmového klubu při VKH Brno...

Zobrazeno 1558×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Nuvio